Gıda İntolerans
İnsanların bazıları tüm besinleri sindirebilse de bazılarını sindiremez. Sindirilemeyen besine karşı alerji olmasa da besin sindirilememesine bağlı olarak yorgunluk, baş ağrısı ya da uyku gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Gıda intoleransı olarak isimlendirilen bu durum test yardımıyla ortaya çıkarılabiliyor. Besin duyarlılığı olarak da adlandırılan bu durumun ortadan kaldırılması ise mümkün. Ancak öncelikle hangi besine duyarlı olunduğunun bulunması gerekiyor..
Gıda İntolerans Testi Nedir?
Uzun süreli devam eden yorgun bir ruh hali içerisindeyseniz, bu duruma neyin neden olduğunu bulamıyorsanız, diyet yapmanıza rağmen bir türlü kilo veremiyorsanız sizde gıda intolerans meydana gelmiş olabilir. Bu belirtileri görüyorsanız merkezimize gelerek gıda intolerans testi yaptırabilirsiniz. Kanınızda bulunan immünglobülin G (IgG) araştırılır. Alerji testinden farklı olan bu test sayesinde hangi besinlere karşı duyarlı olduğunu öğrenebilirsiniz. Merkezimizde testi mantar, boya, ilaç ve besin gibi farklı maddelere karşı duyarlılığınızı ölçerek yapıyoruz. Duyarlı olduğunuz besinleri bir süre tüketmeyerek vücudunuzun vereceği tepkiyi ölçüyoruz. Gıda intoleransı yaşamanız alerjide olduğu gibi duyarlı olduğunuz besinleri tamamen hayatınızdan çıkarmanızı gerektirmez. Bu durumu yaşamanıza eden olan gıdalar bir süreliğine yemek listelerinizden çıkarılır. Bir süre bu besinleri tüketmezsiniz. Ancak daha sonra yavaş yavaş yiyebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan besinin ne seviyede tüketileceğidir. Birden çok fazla tüketilmesi sindirim sisteminin aşırı tepki vermesine neden olabilir. Bu nedenle az oranda tüketilmeye başlanarak sindirim sistemin tepkisine göre artış yapılmalıdır.
Yemek listesinden çıkarılması gereken besin glüten kaynaklıysa yerine mutlaka başla bir besin koyulmalıdır. Gluten intoleransı olan birine buğday verilemez. Bu durumda kişi B vitaminden mahrum kalacaktır. Bu durumun önüne geçmek için diyete glütensiz olan mısır unu, darı, esmer pirinç, karabuğday ve kinoa eklenebilir. Bu sayede kişi B vitamini eksikliği çekmezken aynı zamanda diyet yaparken zorlanmayacaktır.
Gıda İntolerans Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Gıda intolerans için gelen hastalarımız tedavinin kısa süreli olmadığını bilmeliler. Bu zaman alan bir süreçtir ancak uygulanan diyet sayesinde kişinin yaşam standardı çok daha iyi hale gelmektedir. Tam sonuç almak için doktorun verdiği diyet listesine uyulmalı, kontroller düzenli gelinmelidir. Böylece kişi intoleransın neden olduğu yan etkilerden kurtulabilir. Zaman içerisinde söz konusu besin tüketilmeye başlanacağı için sindirim sistemi bir süre sonra tepki vermeyi bırakacaktır. Yeme konusunda büyük bir gelişme olacak bu durum tedavinin sonlarına doğru gözlenecektir. O zamana kadar diyetinize saburla devam etmelisiniz. Vereceğiniz her taviz tedavinize tekrar tekrar başlamanızı gerektirecektir. Böyle bir durum bir kere diyet yapmaktan çok daha zor olacaktır.
Gıda intoleransı yaşayan birinin besin alışkanlıkları dört farklı aşamada gruplandırılır. Floranın düzene girebilmesi için birinci aşamadaki besinler sekiz hafta kadar tüketilmesi yasaklanır. Dördüncü aşamadaki besinlerden bazıları ise 32 hafta ila bir sene süreye kadar tüketilmemesi istenir. Burada kişinin durumuna göre kararı verecek olan hekimdir. Yemek listenizden çıkan besinlerin yerine alternatifleri koyularak sağlıklı beslenmeye devam etmeniz sağlanır. Alanında deneyimli uzman hekimimiz size en uygun diyet listesiyle besin alışkanlıklarınızı düzenleyecektir. Diyete uyduğunuz sürece tedavi sonunda floranızın düzene girdiğini ve bağırsak sisteminizin eskisinden iyi çalıştığını fark edersiniz. Bu durum mide ve bağırsak sorunlarını tamamen hayatınızdan kaldıracaktır.
Gıda İntoleransı Neden Meydana Gelir?
Kişinin yediği bir besin vücudu tarafından kabul görmeyebilir. Bu durumda tepki olarak vücutta bir reaksiyon meydana gelecektir. Oluşan reaksiyon görülme durumuna göre gıda intoleransı ya da gıda alerjisi olarak adlandırılır. Birbirine oldukça benzer gibi gözüken bu iki kavram aslında oldukça farklıdır. Alerjiniz olan bir besini tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekir, intoleransınız olan bir besini ise belirli bir süre hayatınızdan çıkardıktan sonra tekrar tüketmeye başlayabilirsiniz. Alerjiniz olan besini tüketmeniz için ilaç kullanmanız gerekirken, intolerans için böyle bir şeye gerek yoktur.
Gıda intolenransı tüketilen besin içerisinde yer alan herhangi bir maddeye karşı sindirim sisteminin gösterdiği reaksiyondur. Besindeki madde sindirim sistemi tarafından normal bir şekilde parçalanamaz ya da sindirilemez. Bunun sonucunda sindirim sisteminde tahriş ya da hasar meydana gelir. Böyle bir durumun görülme nedeni besini parçalayacak enzimin eksikliği ya da besinin içerisinde bulunan bir maddenin sindirilememesidir. Kişide fark edilen eksikliğe bağlı olarak gıda intolerans adlandırması yapılır. Örneğin süt içerisinde bulunan karbonhidratlardan biri olan laktozun sindirilmesine yardımcı olan laktaz enzimi eksik olan birinde görülene laktoz intoleransı denir.
Gıda intoleransı olan bir kişi duyarlı olduğu besini tükettiğinde bu durum ortaya çıkabilir. Önemli olan kişinin besinden ne oranda tükettiğidir. Az bir miktar yediyse vücut tarafında kabul görebilirken belirli bir sınırın üzerinde tüketildiğinde belirtiler ortaya çıkabilir. Kişi gıda intoleransına sahip olduğunu şu belirtilerden anlayabilir;
- Midede ağrı, kasılma ya da yanma hissedilmesi,
- Bulantı ve kusma,
- Mide ve bağırsaklarda şişkinlik hissi, gaz ve kramp görülmesi,
- Migren, uzun süreli halsizlik, geçmeyen yorgunluk,
- İshal
Yukarıdaki etkilerden birini ya da birkaçını görüyorsanız zaman kaybetmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kısa sürede gıda intolerans testinizi yaparak tedaviye başlayabiliriz. Bir süre sonra olumsuz belirtilerden kurtulursunuz. Bu durum sizi diyetinize uyma konusunda heveslendirecektir. Tedavi bitiminde ise söz konusu besine karşı vücudunuz alışır ve tepki göstermez. Bu sayede besini tüketmek konusunda çekimser kalmanıza gerek kalmaz. Sindirim sisteminizle uyum içerisinde besinleri tüketmeye devam edebilirsiniz.